vineri, 25 iunie 2010

cartea..tehnologie revolutionara!

Cred ca o sa arunc laptopul pe geam, ca ma cam tine prizoniera, si ma indeparteaza de prima mea iubire, cartile! Asa e cand ai problme cu auto-controlul, pentru ca in mod normal trebuie sa ai masura (in toate), in asa fel incat sa te bucuri de cat mai multe lucruri. In general, primele pagini ale unei carti mi se par mai dificile, mai ales daca actiunea incepe mai greu. Odata ce intru in atmosfera, e ca si cum un mic univers paralel s-ar crea.....un univers pe care il pot accesa de cate ori deschid acea carte. Recunosc, atunci cand citesc din obligatie, nu am aceeasi cursivitate, dar totusi sunt recunoscatoare pentru orice carte pe care a trebuit sa o citesc.

La sfarsitul clasei a X-a, ma gandeam ca pe langa distractiile verii, poate o sa mai am uneori chef si de o carte. Si mi-am zis ca daca tot o sa vreau sa citesc ceva, macar sa fie o carte de calitate. Si cine sa ma sfatuiasca mai bine decat profesorul meu de limba romana?! Asa ca m-am dus sa il intreb suav ce s-ar merita sa citesc (in caz ca-mi vine cheful, in vacanta de vara). Nu stiu cum m-am exprimat sau ce a inteles el, tot ce stiu e ca s-a uitat la mine si apoi cu voce tare le-a strigat colegilor, ca trebuie sa avem o lista cu lecturi obligatorii pentru clasa a XI-a...si a inceput sa dicteze in jur de 20 de titluri. M-am facut verde-albastruie, plus ca mie mi-a zis ca o sa ma asculte separat, ca tot eram eu asa de dornica!!! Whaaaaat???!!! Aaaa...am uitat sa zic ca eram si profil info :)) Si ce intentii nevinovate avusesem... Plus ca ne pregatea pentru anul ce urma la materia lui, asa ca majoritatea lecturilor includeau tema razboiului ...Great!!! :))

Mai de voie, de nevoie (si rusine de prof') am citit in mare parte lista data. Nu a fost rau, a fost chiar bine...si placut! Si prima ora de romana din an, a inceput sa citeasca titlurile din lista, sa vada cati s-au incumetat sa lectureze. Cam putini..de fapt vreo 3, maxim 4 persoane, dintre care eu eram cel mai mult cu mana pe sus. Ca sa ma verifice, m-a pus sa explic semnificatia titlului "Patul lui Procust" de Camil Petrescu (pe care o puteti citi in format electronic aici
http://www.scribd.com/doc/3993350/Camil-Petrescu-Patul-lui-Procust) si vazand ca stiu, mi-a pus un 10 :P Bine...era renumit pentru note puse spontan. La o lectie de la romanul Ion, ne-a intrebat ce iubea Ion mai mult si mai mult. Si dupa cateva incercari, o colega a spus "pamantul", si a si luat un 10 :)

In fine, ce voiam sa spun e ca ar fi tare pacat sa ignoram cartile. Tehnologia moderna e mai la indemana si e extrem de utila si fascinanta, dar face si victime (mai ales cand utilizatorii ei nu au pus in viata lor mana pe o carte). Se disting usor...limbaj "de lemn", greseli de ortografie si de exprimare! E de-a dreptul jenant! Si mie mi s-a facut greata de toti cei ce se incadreaza in categoria aceasta!

De curiozitate..care este cartea voastra favorita? Ce v-a facut cel mai mult placere sa cititi? Mie primul titlu care imi vine in minte e Cel mai iubit dintre pamanteni de Marin Preda (carte pe care o puteti citi aici: http://www.scribd.com/doc/2543051/Marin-Preda-Cel-mai-iubit-dintre-pamanteni-vol-1)
P.s. Nu sunt tocilara :))

13 comentarii:

  1. legat de P.S-ul tau: asta iti place tie sa crezi :)) you party animal

    RăspundețiȘtergere
  2. Putem sa le combinam... putem citi carti in format electronic. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place articolul tau foarte mult si eu sunt pasionata de literatura.
    Mie personal imi place foarte mult Teodoreanu ("La Medeleni","Lorelei"), apoi Mihail Drumes are niste romane de dragoste extraordinare ("Invitatia la vals","Elevul Dima dintr-a saptea"),imi place foarte si Cella Serghi,si iarasi un roman foarte bun este "La rascruce de vanturi" de Emily Bronte.

    RăspundețiȘtergere
  4. E greu de spus ce inseamna "carte favorita" pentru ca eu cel putin, nu citesc o carte de mai multe ori. Insa daca ar fi sa ma gindesc ce carte a avut un impact mare asupra mea, in top este fara indoiala 1984, Orwell.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am cateva carti care mi-au placut si pe care le-am citit de vreo 6-7 ori de-a lungul timpului. :))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bogdan Epureanu: le si combinam...numai sa citim! Apropo de recitit, mi se intampla si mie, si uneori e recomandat: poate initial te fura actiunea, si nu reusesti sa "prinzi" toate ideile, a doua oara deja te delectezi cu textul, apoi poate (avand si alta varsta) intelegi ce spune autorul dintr-o alta perspectiva! Sau te mai lasa memoria si ai nevoie de un refresh, asa cum patesc eu :))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Camelia: toate cartile mentionate de tine sunt frumoase. Cella Serghi e o autoare ale carei scrieri nu le-am parcurs pana acum, insa am inceput recent "Cartea Mironei" si pana acum imi palce :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Coolnewz: Nu am citit cartea, stiu doar ca aduce in atentie existenta "Fratelui mai mare" (Big Brother). Dar acum ca ai mentionat-o, am sa incerc sa fac rost de ea, mai ales ca am auzit doar impresii pozitive!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Madalina: gata? te lasa memoria? de la varsta asta? :P

    Just kidding. :P

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma tu vorbesti de cultura dar ai citit "Cel mai iubit dintre pamanteni de Camil Petrescu"? Cum vine asta?

    RăspundețiȘtergere
  11. defapt "cel mai iubit dintre paminteni" este scrisa de marin preda:)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim: :) Yap, multumesc pentru observatie! Greseala a fost corectata..ramasesem cu gandul la Camil Petrescu de la "Patul lui Procust".

    @sif: m-am prins si eu, ma! :))

    RăspundețiȘtergere