marți, 15 iunie 2010

Ambitie in stare pura!

Sunt circumspecta, ridic o spranceana, stramb din nas....orice gest de neincredere sau de "hai scuteste-ma" incerc (fara succes) sa mi-l reprim, atunci cand aud de cate o poveste despre curaj, ambitie si determinare (bineinteles ambalata pompos, comentata cu glas emotionat si cu fundal muzical lacrimogen). Viorile canta, lacrima din coltul ochiului isi cauta drum pe obrazul tremurand, eroul povestii respinge cu modestie elogiile, iar eu dau ochii peste cap si zic "ma lasi?!". Asta pentru ca am capatat un fel de rezistenta la povesti de genul acesta, ingretosata fiind de ambalajul exagerat in care sunt "impachetate"!

Dar urmatoarea "poveste" chiar m-a lasat ca la dentist! Nu e usor sa traiesti in lumea asta. Punct! Acum incearca sa ramai intreg la minte cand nu ai maini, si totusi esti o fire independenta, ambitioasa si care vrea ceva de la viata! Cum sa ramai sanatos? Cum sa nu te lasi mancat de frustrare si de neputinta?! Si mai mult de cat atat, sa faci lucruri dificile chiar si pentru cei "normali". Uitati cum:


Jessica s-a nascut fara brate, datorita unei maladii congenitale foarte rare. Copil fiind, ea nu putea intelege de ce nu avea brate la fel cu ceilalti copii: “Imi era greu sa fiu diferita.” Cu toate acestea, ea a luat parte la diferite activitati: gimnastica, dans si cantec, participand adesea la spectacole.

“Obisnuiam sa ma enervez mult cand oamenii ma priveau mergand pe strada, sau mancand cu ajutorul picioarelor. Dar am invatat sa vad doar partea pozitiva a unor astfel de momente, ceea ce imi permite sa utilizez aceste vibratii pozitive si sa fiu un exemplu.”

Jessica isi considera parintii modele de conduita si stalpii ei de sprijin: "Mama mea este modelul meu, si ea imi spune mereu ca pot face toate lucrurile pe care mi le doresc. Tatal meu n-a varsat niciodata o lacrima de la nasterea mea, pentru ca nu ma considera o victima. E greu sa fi tatal unui copil handicapat! A fost soclul meu in toate clipele dificile.” “Prima data am invatat sa conduc datorita unor modificari aduse masinii. Apoi insa, dupa ce am capatat indemanare, am decis sa suprim modificarile respective si acum sunt titulara unui permis de conducere fara restrictii.”

Diplomata in psihologie la Universitatea din Arizona, Jessica atrage intotdeauna privirile cand face plinul masinii sale. Stie sa scrie 25 de cuvinte pe minut, sa-si usuce parul, sa se machieze, sa-si puna lentilele de contact, cu aceeasi usurinta ca si oricare din noi.

Jessica are 26 de ani si 1.55 metri si este prima femeie din istorie care piloteaza fara brate. “Adesea frica provine din lipsa cunoasterii sau din teama de necunoscut. Cand am inceput sa zbor, mi-am dat seama ca frica mea provenea din faptul ca stiam prea multe despre subiect. Exista o frica universala, aceea a lipsei de incredere in tine insuti."

Gratie increderii, pregatirii si ambitiei sale, Jessica a parcurs un drum lung pentru a deveni ceea ce este azi. Pe langa faptul ca este un orator fara pereche (www.rightfooted.com), ea a fost de asemenea un ghid in Reteaua Internationala a Copiilor cu Amputari, in ultimii cinci ani.

Jessica Cox spera sa se marite si sa aiba copii: “Stiu ca imi va fi greu sa-mi fondez o familie, dar stiu de asemenea ca voi fi o mama buna.” Si intre doua hohote de ras, mai spune ca cel mai greu ii va fi pretendentului “sa-i ceara mana” parintilor.

“Nu am brate, dar nu acest fapt imi stabileste limitele." “Marea noastra teama este aceea de a nu fi intotdeauna la inaltimea momentului, dar puterea noastra depaseste orice limite."

“Fiinta umana trebuie sa treaca prin momente dificile in viata pentru a avea parte de momente emotionante.”

2 comentarii:

  1. Impresionante filmuletele... uite inca unul cam pe aceeasi tema: http://www.youtube.com/watch?v=H8ZuKF3dxCY

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, am vazut ca a fost si in Romania. Intr-adevar, e un om deosebit! Mi-e si rusine ca ma lamentez cu "problemele" mele, si cu siguranta oamenii ca ei sunt spiritual deasupra noastra!

    RăspundețiȘtergere