miercuri, 9 martie 2011

Urasc minciuna!


De unde m-am luat?! Pai de la Diana, care a povestit pe blogul ei o mica intamplare extrem de reprezentativa. Cum minciunica are picioare scurte, ea are mai mereu tendinta sa se intoarca si sa te muste de popou!

Mincinosii au in prima faza un sentiment de putere, care vine din faptul ca sunt luati in serios si le sunt crezute minciunile. Asa considera ei, uitand ca cei apropiati lor, au deja avantajul de a-i cunoaste bine, si de a le sti obiceiurile, mimica, reactiile, gesturile si replicile cat de cat standard. Apoi, in cazul barbatilor, care de obicei au si memoria scurta si nu dau atentie detaliilor, e si mai usor. O data spun ceva, urmatoarea data se schimba usor povestea (mici detalii insignifiante la prima vedere) sau uneori nici nu-si dau seama cum le scapa o mica chestie care nu prea se pupa cu minciuna lor. Sau uita ca persoana mintita poate avea foarte usor acces la informatiile despre care ei mint, prin intermediul cunostintelor comune. Si uite asa se afla! Mai devreme sau mai tarziu, se afla! Si mereu vei fi "rasplatit" de viata pe masura!

Si apropo de minciuni, fiind ele chiar mici si banale, cum spunea intr-un comentariu Darkleya: "eu in locul tau n-as rade de situatia asta. mi-as pune semne de intrebare…nu m-as gandi la o relatie cu tipa aia. m-as gandi de ce un lucru atat de banal a devenit motiv de minciuna. si cate alte minciuni ti se mai spun. ca le afli tu singura…". Aici mi se pare mie problema spinoasa, daca vezi ca cel de langa tine are inclinatii de genul asta si minte chiar in situatiile banale, te pune pe ganduri: daca asa face acum, la problemele serioase cat la suta va fi real din ceea ce va zice???!!!

In situatia povestita de Diana, pot fi diverse motive: nu avea chef sa se complice cu povestitul detaliilor complicate, se astepta la o reactie nu tocmai ok, ar fi vrut sa evite alte intrebari incomode. Ideea e ca nu poti veni cu astfel de justificari mereu! Toate situatiile sunt complicate, dar nu iti dau dreptul sa minti in fata persoana iubita!

E mult mai comod sa minti, sa nu dai explicatii, sa nu mai trebuiasca sa discuti poate in contradictoriu, dar in maniera asta nu vei rezolva niciodata nimic. Nu trebuie sa te ascunzi dupa minciunica.. si sa o lasi sa creasca intr-o minciuna gogonata! Doar frumusetea relatiilor interumane e data si de rezolvarea posibililor conflicte de gen!

Asa ca: no more lies! Chiar si minciunile minore si aparent "nevinovate"! Nu exista minciuna "nevinovata", cel mult intentie nevinovata, dar asta in alte situatii, deci... gata cu minciuna, caci altfel, next time, cuvantul vostru va fi egal cu zero!

5 comentarii:

  1. În acel post nu pot spune că era vorba de o minciună, pentru că eu nu am întrebat, ca să mi se răspundă cu o minciună. Pur și simplu a spus el ce a vrut, adică mai exact, a omis unele lucruri....

    RăspundețiȘtergere
  2. OK..a povestit, neintrebat, niste lucruri nu tocmai adevarate, omitand niste informatii.. Nu inseamna o minciuna?

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmm; observ o problemă, în revolta ta adusă minciunilor ai omis 2 minciuni care sunt binevenite: cum îmi stă tunsă așa (sau categoria asta de întrebări) și minciunile spuse pentru a păstra o surpriză secretă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Treaba e relativa...

    Adica da pe de o parte ai dreptate cand spui ca nu e bine sa minti si ca minciuna are (de cele mai multe ori) picioare scurte.

    Pe de alta parte insa exista si minciuni fortate, pe care le primesti nu pentru ca omului respectiv ii place sa minta, ci pentru ca te bagi unde nu-ti fierbe oala si vrei sa afli mai multe decat este dispus respectivul sa-ti spuna.

    Si iti dau doar doua exemple (desi imi vin o multime in cap):
    1. Pentru a ascunde un adevar mai neplauzibil. Exemplu: La tine la firma exista o traditie ca zilele de nastere, ziua firmei, etc, sa se sarbatoreasca intr-un local mai deocheat unde exista si striptease, exista si camere in spate, etc. Daca ii vei explica sotiei ca tu mergi acolo si bei bere fara alcool si nu ai nici o treaba cu madamele in cauza in mod sigur nu vei fi crezut, asa ca e mai OK sa spui ca petrecerea firmei se face chiar la firma de exemplu. :P
    2. Pentru a acoperi secretul altcuiva. Exemplu: Un prieten de-al tau are SIDA si nu vrea sa afle nimeni despre asta; la un moment dat te roaga sa mergi cu el la spital pentru whatever. Iti dai seama ca daca vei fi intrebat ce ai facut in perioada aia va trebuie sa inventezi o minciuna.

    Parerea mea e ca minciunile care sunt cu adevarat de blamat sunt cele spuse nefortat; in momentul in care intrebi ceva si vezi ca persoana respectiva nu raspunda, eu zic ca daca insisti aproape ca meriti sa fii mintit(a).

    RăspundețiȘtergere
  5. daca nu o sa mai fii mintita ai sa fii dezamagita :P

    RăspundețiȘtergere