marți, 20 decembrie 2011

Stres festiv


Toate-s bune si frumoase: luna decembrie e in toi, Mos Craciun e pe drum, bradul pare ca are chef de globuri, beteala si instalatii iar planurile pentru zilele libere ce urmeaza, par a fi dintre cele mai reusite! Singura intrebare existentiala intalnita la oamenii din jurul meu e "Cand ninge? Unde e zapada!".

Am senzatia in ultimii ani ca sarbatorile de iarna sunt cam pe dos: intai vin colindele, brazii si decoratiunile, pentru ca pe final sa vina si sentimentul de bucurie si cheful de a sarbatori! Ca si cum aceasta stare e creata artificial doar de beculete, de "ho ho ho" si de racituri + cozonac! Insa trebuie sa incetez si sa nu mai caut nod in papura! Bine ca lumea-i vesela, cu chef de vacanta si de cumparat cadouri :) Hmmm... cadourile... aceste minunate obligatii festive! Zilele acestea am luat si eu cu asalt supermarketurile in cautarea darurilor potrivite si am vazut oameni secatuiti de putere, oameni stresati, agitati si cu privirile pline de speranta, aruncate spre rafturile magazinului. Nu! N-ar trebui sa fie o povara gasirea unui cadou pentru cei dragi. Sunt cei pe care ii ai aproape in viata, nu? Ar trebui sa stii ce anume isi doresc, ar trebui sa stii ce anume i-ar bucura! Daca nu, fa cadouri generice (parfum, bijuterii, manusi, geanta, portofel, seturi cosmetice, pulover etc) dar macar acorda ceva atentie in plus dorintelor celor din jurul tau, pe viitor!

Lasand nebunia cadourilor la o parte, urmatoarea obsesie a gospodinelor e curatenia si mancarea. Nu am inteles niciodata de ce se chinuie femeile pana la extenuare sa faca mancare si curatenie pana in noaptea de Ajun cand pica late, pentru ca apoi sa stea fara vlaga si la recuperare intensiva, pana reusesc si ele sa-si revina si sa se bucure de rezultatele muncii lor. Nu zic, e foarte fain sa ai casa curata, pregatita si masa plina de specialitati traditionale, dar cred ca e si mai fain sa te si relaxezi, sa poti sa te bucuri de toate zilele si sa nu te umpli inainte de toti nervii posibili si imposibili!

In fine, cheia unor zile fara stres implica o conditie pe care eu, din pacate, sunt aproximativ incapabila sa o respect: sa faci totul din timp si fara graba - cadouri, curatenie, planuri etc... Dar atunci unde ar mai fi sentimentul acela unic dulce-amarui de panica amestecat cu "imi bag picioarele!" ? :))

Una peste alta, inchei aici cu unul dintre ultimele articole de pe aici (caci sper ca de la inceputul anului sa am "casa" noua) si va invit la relaxare si calm. Aaaa.. si spor la facut cadouri! E fun, nu va stresati dar nici nu va amagiti prea tare cu celebra sintagma "intentia conteaza!" :P

2 comentarii: