marți, 5 octombrie 2010

Iubirea si sexul

Am citit azi un articol pe aceasta tema. Cum ca puterea dragostei este mai mare decat instinctul sexual! Pe bune? Nu as fi ghicit niciodata! Nu suntem doar niste animalute manate de gandul permanent la huta-huta?!

Ce se intampla cu noi cand ne indragostim? Se pare ca un proces extrem de complex, care activeaza 12 regiuni ale creierului nostru. Suna tare complicat sa treci prin asa ceva! Si ca din punct de vedere stiintific, persoanele indragostite experimenteaza senzatii asemanatoare consumatorilor de drogruri. Mda...suna plauzibil...de aceea se si termina asa de rau unele povesti de dragoste. Plus ca e posibil sa ai nevoie de un pic de internare la dezintoxicare, pentru a putea scapa de ele! Si uneori e si al naibii de dureros: sevraj, recaderi, depresie, lacrimi...tot tacamul!

Emisferele sunt divizate! Mi se pare si normal, fiecare cu treaba ei: cea dreapta e asociata nevoii de romantism, pe cand cea stanga e legata de atractia sexuala. Mai este nevoie sa spun ca unii barbati sunt uneori cam slab dezvoltati? Ghiciti voi in cazul carei emisfere! Dar pornind de la premisa unui barbat normal, se pare ca acesta se poate indragosti de o femeie in primele 10 secunde de cand a cunoscut-o, fara a simti neaparat ceva sexual. Cred ca recupereaza dupa :))

Cand iubesti, chiar daca ai depasit primele luni, in care endorfina te face sa treci peste toate micile sau marile nemultumiri fata de partener, si deja ai coborat un pic de pe norisor, nu realizez cum te-ai mai putea uita in ochii celuilalt stiind l-ai tradat, si ai facut sex cu altcineva! Instinct sexual cu totii avem, dar de aceea suntem cei mai evoluati din regnul animal, pentru ca avem ratiune, constiinta, stim sa iubim cu toata inima, sa discernem, sa realizam cat de mult am avea de pierdut si sa vedem "the big picture"!

7 comentarii:

  1. Foarte interesanta faza cu cele 12 regiuni. Eu ma gandeam ca sunt numai vreo 2... stii u versurile alea: "...ochii vad, inima cere..." ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Poti sa-mi spui ca sunt naiv sau idealist, dar eu unul chiar cred ca dragostea inseamna mai mult decat niste procese chimice si o anumita activitate cerebrala... iar ceea ce ne deosebeste de animale nu cred ca este in primul rand ratiunea, ci sufletul (si nu, nu ma refer aici neaparat la sensul religios).

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alecsnokia: Ochisorii si inimioara :)) Da...mai simplu si la obiect! Ar mai fi cel putin inca o zona..daca e sa le luam asa :P

    RăspundețiȘtergere
  4. @Bogdan: Sigur ca inseamna mult mai mult! Dar treaba "oamenilor de stiinta" e sa o disece in zone, procese si reactii! La un nivel basic asa si este, restul...e mult mai complex si de neinteles!

    In privinta a ceea ce ne diferentiaza de animale, sunt multe: rautatea, sufletul, ratiunea... Ordinea..aleatorie!

    RăspundețiȘtergere
  5. articolele de prin ziare si reviste par tot mai amuzante dupa ce cunoastem dragostea. Nu e nimic legat de chimic dupa experienta mea. Totusi e ciudat acum cand ma gandesc la per. de indragostire :)) o vad ca pe cea mai chimica perioada din viata mea, cea mai tulbure, inconstienta si "dusa" la propriu si figurat.. si cum vrei :)). Dar dragostea vine abia dupa perioada chimica, dupa purificarea de tot ce tine de egoul nostru. Ramane ceva cald, ce poate deveni fierbinte in orice clipa, dar totul e constient de data asta. Eu asa simt :)

    RăspundețiȘtergere