joi, 20 mai 2010

Facebook ...reloaded

Ok...am mai spus, momentan nu am un cont de Facebook "serios", ci doar unul facut "la misto" (adica nume fals) sa vad cam care e treaba pe acolo! Nu sunt impotriva acestei platforme de socializare, doar ca amploarea acestui fenomen mi se pare extrem de interesanta, asa ca am hoinarit constiincioasa pe google, sa vad ce au de zis expertii in acest sens! O sa ziceti ca am adunat doar ce e "de rau"...cam asa e :P , dar asta doar pentru ca ce e "de bine" este evident (mai ales pentru utilizatori).

Si eu stiu....acum cateva saptamani, purtam o discutie pe tema "facebook" cu o prietena buna...cu argumente si contra argumente, iar ea imi spunea ca asa a dat de ea o matusa de-a ei mai indepartata, si s-a ales cu o invitatie in State pentru vara asta. Bine...m-am isterizat, voiam si eu!!!!! Dar dupa o scurta rememorare a celor 30 si un pic de verisori (!!!), mi-am dat seama ca sunt putine sanse sa am parte de acelasi noroc! Oricum...daca o sa vedeti schimbat la profil locatia din "Iasi' in "Miami", sa stiti ca peste subsemnata a dat norocul (yupiiiiiiiiiii) :))

Si acum sa trecem la un studiu:

"Sexologii şi psihologii dezbat tot mai des influenţa pe care reţeaua de socializare Facebook o are asupra relaţiei de cuplu. Până acum au ajuns la concluzia că provoacă gelozie,dar şi infidelitate.

Potrivit unui studiu, femeile sunt mai tentate să verifice conturile de Facebook ale iubitului, în timp ce bărbaţii manifestă mai puţin interes. Totodată, într-un cuplu, în general, un singur partener este activ pe Facebook, în timp ce celălalt nu are cont sau nu îl foloseşte decât foarte rar.

Când verifici contul iubitului ai putea da peste profilul fostei, căci 75% dintre utilizatorii reţelei de socializare acceptă propunerile de prietenie ale foştilor parteneri de cuplu.
Mulţi folosesc Facebook pentru networking, ceea ce înseamnă că au în lista de „friends” contacte profesionale, printre care şi colegi de muncă. Nu răsufla însă uşurată.
Potrivit specialiştilor, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, cei mai probabili parteneri cu care înşelăm sunt colegii de muncă şi foştii parteneri de cuplu.
Pornind de la aceste informaţii şi nu numai, psihologii şi sexologii argumentează de ce provoacă Facebook gelozie şi infidelitate.

De ce provoacă Facebook gelozie în cuplu?

Sexologul Amy Muise susţine că există patru mari motive pentru care gelozia apare în cuplu, ca urmare a activităţilor întreprinse pe Facebook, arată discovery.com.
Primul vinovat este evident, timpul petrecut pe Facebook.Cu cât iubitul tău petrece mai mult timp socializând pe internet, cu atât tinzi să te simţi exclusă, aşa că gelozia îşi poate face apariţia.
Sexologul a ajuns la concluzia că gelozia se naşte şi este alimentată de timpul petrecut pe Facebook chiar dacă din dinamica cuplului nu lipsesc încrederea în partener, stima de sine şi angajamentul faţă de partener.

Al doilea motiv, potrivit lui Muise este uşurinţa cu care poţi relua legătura cu un fost sau fostă iubită, fapt ce generează suspiciuni din partea partenerului.Sexologul a descoperit în urma unui studiu că 80% dintre utilizatorii de Facebook îşi adaugă în lista de prieteni foşti parteneri de cuplu sau de sex.Gelozia îşi face apariţia deoarece îţi este foarte uşor să verifici profilul iubitului şi să urmăreşti discuţiile pe care acesta le are cu fostele sale iubiri.

În plus, în viziunea sexologului, Facebook este un loc în care poţi afla mai multe informaţii despre iubitul tău decât ţi-ar mărturisi el. Se pot strecura detalii compromiţătoare, care îţi pot trezi gelozia. Mai mult, poţi urmări activităţile întreprinse de iubitul tău fără să ai nevoie de o parolă.

Femeile sunt mai predispuse să simtă gelozia cauzată de Facebook decât bărbaţii din simplul motiv că doamnele şi domnişoarele petrec mai mult timp socializând şi sunt mai tentate să verifice profilul partenerului.
Nu numai Muise este de părere că Facebook naşte şi alimentează gelozie.
Acest lucru a fost demonstrat şi în urma unui studiu realizat pe 300 subiecţi care au mărturisit că sunt geloşi din cauza reţelei de socializare.

De ce provoacă Facebook infidelitate?

În urma analizării motivelor pentru care Facebook provoacă gelozie, unii specialişti au ajuns la concluzia că, într-adevăr, activităţile reţelei de socializare favorizează tentaţia sau chiar decizia de a-ţi înşela partenerul.
Psihoterapeutul Elisabeth Joy LaMotte consideră că infidelitatea se naşte aproape accidental pe Facebook, deoarece iniţial se produce o socializare inocentă.
Utilizatorii nu pun mare preţ pe fizic, cât pe comunicare şi socializare. Astfel, specialistul consideră că Facebook provoacă o infidelitate mascată, de obicei emoţională, cu şanse să devină o aventură fizică.
De ce este Facebook un teren propice pentru infidelitate? La Motte afirmă că reţeaua de socializare te pune în contact cu cei cu care nu ai socializa în mod normal, la telefon, eventual.
Facebook are două mari avantaje: îţi oferă siguranţa emoţională de care ai nevoie, fiind vorba de socializare pe internet, dar şi modalităţi inedite şi variate de interacţiune, astfel că se pot creea legături suficient de puternice."

Sursa: http://www.unica.ro/


Adevarul e ca da..e mai usor sa legi prietenii virtuale, ascuns in spatele unui monitor, si e intradevar mai la indemana sa reiei legaturi uitate. Sa zicem ca esti intr-o relatie frumoasa si nu-ti sta gandul la prostii, dar vezi ca tocmai ti-a "cerut prietenia" pe facebook acea colega din liceu dupa care erai tu innebunit, care atunci era cuplata cu nu stiu care, si care acum e single...si tu normal ca o intrebi "Si ce mai faaaaaaci?". Si ea "bineeee! Dar tuuuu?"...bla bla bla.. Va povestiti viata, 3 luni va mai "tachinati" un pic virtual....cand te certi cu iubita e confortabil sa i te confesezi...ca na!..din vorbe te alina oricine, si oricine poate parea un partener minunat atunci cand e inarmat cu doar o tastatura! Si asa azi, asa maine....te duci frumusel la un suculet...si urmarea se stie!


O sa mi se zica probabil ca daca cuiva ii sta mintea la prostii, inselat..etc..o va face oricum, si daca e o persoana fidela, asa o sa fie! Eu nu zic, asa o fi...dar eu mai cred ca aceste platforme de socializare ofera niste pretexte (nevinovate si extrem de normale initial), numai bune de transformat in ceva mai mult!


Si tipul asta de interactiune la nivelul comunicarii online, e destul de interesant. Mi se pare a genera relatii mai profunde, decat genul de flirt face to face! In sensul ca, de exemplu pe mess, e mult mai usor sa te confesezi, e mult mai usor sa ceri un sfat, e mult mai usor sa te "agati" de un status sau de un avatar pentru a intra in vorba cu cineva! Si e o relatie legata la nivel emotional, care e uneori mai periculoasa decat cea bazata pe atractia fizica!


Acum nici o isterica, frustrata mereu de contul de facebook al iubitului (sau de alte manifestari online) nu e simpatica, sau un obsedat de conversatiile iubitei pe mess nu e de dorit, dar e usor sa se ajunga la chestii mai nasoale, si fara prea multa premeditare. Mie cea mai buna idee mi se pare a fi cea de a avea masura in toate, de a-ti cunoaste limitele, a recunoaste tentatiile si a fi capabil, nu neaparat sa le faci fata, ci macar sa le constientizezi si sa cantaresti urmarile, pentru a lua decizia buna!


Presimt si alte postari pe tema asemanatoare, un facebook reloaded2, 3.... :)) Ca e tarziu, mi-e cam somn..si mai am multe de zis, dar mi-as dori sa fiu mai coerenta! Aaaa...si am mai gasit si alte studii, deci material e... :)


P.S. am scris ca si cum acestea li s-a aplica barbatilor, nu am intentionat (ca este extrem de aplicabil si pentru fete), doar ca era mai cursiva fraza fara sa fiu foarte atenta la gen...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu