vineri, 30 iulie 2010

Ne drogam...cu sunete?!




Am inteles ca fenomenul nu este tocmai nou, dar probabil ca in ultima vreme a luat din ce in ce mai multa amploare! Este vorba de I-dosing sau drogurile sub forma de sunete.

Pentru a experimenta starea de euforie nu este nevoie decat de o pereche de casti, un computer si accesul pe un site de unde descarca "melodiile" cu efect de drog. Acest tip de droguri sunt de fapt niste fisiere audio, constituite din sunete repetitive care variaza usor pe anumite frecvente si care afecteaza creierul inducand ascultatorului stari de euforie, de agitatie sau chiar panica, deci contrar muzicii ambientale.

Autoritatile anti-drog americane au inceput sa studieze fenomenul, numit "i-dosing". Adolescentii intră in contact cu un dealer care le face rost de asa numitele droguri digitale. Unul dintre acestea, numit sugestiv Gates of Hades, este disponibil, gratis, pe internet, pe siteul YouTube. Mai mult, tinerii sunt sfatuiti sa cumpere si un manual de instructiuni, de 40 de pagini, care ii invata cum sa se drogheze cu sunete.



In inregistrarile video publicate pe site-ul Youtube pot fi vazuti adolescenti care tremura violent, au halucinatii si sunt cuprinsi de frica. Aceasta este lumea “drogurilor digitale”, despre care tinerii sustin ca le “consuma” pe Internet deoarece le dau aceeasi senzatie precum Ecstasy sau cannabis. Acest tip de melodii au denumiri precum “Portile lui Hades” sau “Mana lui Dumnezeu” si contin sunete precum sirenele navelor, dar si de sintetizator, prelucate intr-un tempo rapid.

Unii spun ca este doar efectul autosugestiei, eu nu neg ca exista si asa ceva; dar sunt sigura ca receptarea de catre creier a unor sunete de o anumita frecventa, poate influenta intr-un anume fel starea celui care sculta! Mesaje subliminale audio pot fi inserate intr-o melodie, dorindu-se accentuarea unei stari sau a unui comportament al individului. Plus ca odata adus in atentie acest fenomen, se vor gasi extrem de multi "binevoitori", a caror principala preocupare va fi aceea de a studia cum anume se pot maximiza efectele sunetului asupra creierului! Si uite-asa o sa vina drogatii la reabilitare pentru "terapia cu liniste" :)

[surse 1, 2, 3]

4 comentarii:

  1. cu ce o sa se mai drogheze de acu ? :|

    RăspundețiȘtergere
  2. Vad ca este sezonul subiectelor despre care nus e poate discuta pertinent decit daca te ... infrupti! Ia stai ca bag si eu o "melodie" si apoi vin sa mai discutam!

    (evident, dupa ce reajung cu picioarele pe pamint)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi teoretic acest lucru este posibil, eu ma indoiesc ca este real in acest moment... poate pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. @2muraturi: Nu cred ca e lipsa de idei!

    @Coolnewz: Sa ne spui si noua cum a fost :)

    @Bogdan: Viitorul "suna" bine! :))

    RăspundețiȘtergere